Zubni implanti

Kao i kod većine postupaka lečenja u stomatologiji danas, zubni implantati nisu samo otkriće u nauci, istraživanje i spoznaja, već i tretman u kliničkoj praksi. Ugradnja implanata u stomatologiji zahteva stručnost u planiranju, hirurgiji i zubnoj restauraciji; to je spoj umetnosti i iskustva stečenog u nauci. Mi ćemo pokušati da vam pružimo dovoljno znanje, kako biste se lakše konsultovali sa stomatologom – profesionalcem.

Implanti pružaju udobnost

 • Svakako, implanti su velika investicija u vaše zdravlje, estetiku i komfor, a možemo da citiramo i naše pacijente: „u njih vredi ulagati“.
 • Sad više nije čudo što nam implanti postaju sve bliskiji, od njih nema bolje metode za zamenu izgubljenog zuba, koja pruža izgled tako blizak prirodnom – a ponekad čak i malo lepši. „Implantacija“ u slobodnom prevodu znači, „usađivanje“, koren veštačkog zuba nije vidljiv što znači da je on sada preuzeo zadatak izgubljenog prirodnog korena. Vidljiva je jedino krunica zuba, obično od keramike, boje i materijala koji pružaju izgled veoma blizak prirodnoj gleđi.

Bolji život

 • Proteza na implantima čvrsto stoji – ne klima se. Ona pruža sigurost i prirodan osećaj, a pritom i estetski izgled. Implanti su trajni, štite koštano tkivo vilice. Brušenje susednih zdravih zuba je često neophodno rešenje, ali sa implantima to nije potrebno

Kada su se implanti prvi put pojavili?

 • Prvobitni implanti su bili od gvožđa: Najstariji verovatno datiraju još iz perioda starog Rima.
 • Zubi su uvek bili od vitalnog značaja: Oni koji više nisu mogli da žvaću, umirali su od gladi. Gubitak zuba je povezivan sa gubitkom statusa i moći. Razumljivo je, u takvim trenucima, na razne načine pokušavano je zameniti svaki izgubljeni zub. Postoje fascinantna dokumenta, hiljade godina stare stomatološke umetnosti! Međutim, dugo je bio samo san da se sa novim zubima osećate sigurno.

Naučno potvrđeno

 • Proteza na implantima čvrsto stoji – ne klima se. Ona pruža sigurost i prirodan osećaj, a pritom i estetski izgled. Implanti su trajni, štite koštano tkivo vilice. Brušenje susednih zdravih zuba je često neophodno rešenje, ali sa implantima to nije potrebno.

Šta je implant?

 • Postoji veoma veliki broj (preko 80) različitih implantnih sistema koji se primenjuju u zavisnosti od individualnih uslova u ustima svakog pacijenta. Obično se implant koristi kao nosač za most ili krunu. U suštini, svi sistemi su slični. Ono što ovde možete pročitati odnosi se na sve varijante (uopšteno).
 • Implanti su obično napravljeni od titanijuma koji je čvrst i biološki kompatibilan. To pruža uslov da se materijal veže za tkivo kao i da se ne razgrađuje, niti izaziva alergijske reakcije.
 1. poštovanje bioloških principa
 2. optimalni položaj polirane i hrapave površine implanta
 3. biomehanički dizajn implanta
 4. kontrolisanje mikroprostora
 5. implantna površina prijanja na kost

… A kako je to u ustima?

 • Da bismo odgovorili na najčešće brige, prva treba znati: Intervencija se izvodi bez bola. Sam tretman se izvodi pod lokalnom anestezijom – što je uobičajeno ali ne i neophodno. Procedura je slična ekstrakciji zuba, a zarastanje rane obično traje do nekoliko dana.
 • I tako to ide: Načini se mali rez i pristupa se kosti. Zatim zubar, posebnom bušilicom za implant, buši direktno u kost. Posle ove pripreme, implant se postavlja u usta. Nakon otprilike tri meseca, implant je čvrsto zarastao za kost i može biti opterećen. Tokom ovog perioda zarastanja funkcije žvakanja i govora se vrše nesmetano.
 • Kada se utvrdi da je tkivo oko implanta potpuno zdravo, takođe pod lokalnom anestezijom, direktno na implant se postavlja cementiranjem, lepljenjem ili uvrtanjem „nadogradnja – nosač krunice”. Zatim se pravi privremena proteza ili kruna.

Da li je to brže rešenje?

 • U medijima se danas često spominje „sad“ i „odmah“. Ponekad implant može da se postavi u roku od nekoliko minuta – to uglavnom zavisi od pacijenta. U većini slučajeva, zarastanje bez opterećenja pruža sigurniji uspeh

Da li je implant za mene najbolje rešenje?

 • Kada je implant koristan?
  Kada je implant koristan? Prvo, trebalo bi da bude jasno: ni jedna proteza nije dobra kao sopstveni zdravi zubi. Dakle, primaran interes stomatologa i pacijenta je zdravlje prirodnih zuba. Za mnoge pristalice tradicionalnih rešenja zubnih zamena, što više sopstvenih zuba, to je komfornija proteza. Ovo je drugačije sa implantima. U suštini svaki izgubljeni zub, implant će zameniti bez potrebe da se susedni zubi bruse. Takođe, most na implantima može da zameni nekoliko izgubljenih zuba. Implanti su noviji i savremeniji od svih primenjivanih oblika proteza.
 • Stručnjaci se slažu:
  Ništa se u stomatologiji nije pokazalo korisnijim od zubnih implanata. Oni su najbliži prirodnom zubu.

Koji su rizici?

 • Neke bolesti ili zdravstveni problemi predstavljaju rizik, na primer: dijabetes, naročito ozbiljni slučajevi, konstantna upotreba određenih lekova (kao što su psihotropni lekovi, lekovi protiv zgrušavanja krvi itd), osteoporoza, zračna terapija glave i vrata.
 • Dugogodišnje zanemarivanje oralne higijene zbog bolesti ili nemara.
 • Čak i neki oblici ponašanja stvaraju rizik:
  • Preterano pušenje duvana
  • Preterano konzumiranje alkohola
  • Loša oralna higijena
  • Nedostatak strpljenja

Biološki uslovi?

 • Kosti vilice moraju biti adekvatne i zdrave. Ako ne postoji dovoljno kosti, ona mora biti nadograđena.
 • Postojeće zapaljenje desni (parodontopatija) mora biti tretirana pre ugradnje implanta.
  Implant može da zahteva mnogo strpljenja – ali je zahvalan, jer ga uskoro više nećete osećati.

Koje su prednosti?

 • Kada je implant najbolje rešenje?
  Implanti štite oralno zdravlje.
  Implant je gotovo savršena zamena za izgubljeni zub. On zamenjuje izgubljeni zub gotovo 1:1. Susedni zubi ne moraju biti uključeni, jer implant tada isključuje potrebu za mostom.
 • Osećaj slobode.
  Implant je najbolje rešenje, sa stanovišta stomatologa, čak i ako se postavlja na mesto zadnjeg zuba u vilici. Implanti se postavljaju kao zamena izgubljenom zubu, a mogu da posluže i za postavljanje fiksnog mosta. Oni mogu sprečiti gubitak kosti vilice, zameniti nepravilno izrasli prirodan zub, zub koji je raskliman ili potpuno izgubljen. Sprečavaju iritaciju desni.

Koji su neophodni uslovi?

 • Za implant je najvažnije da ima čvrst oslonac koji mu pruža postojeća vilična kost. O svakom pojedinačnom slučaju, stomatolog će odlučiti da li može odmah ugraditi implant ili je predhodno, po potrebi, neophodno nadograditi kost. Danas postoje različite metode nadograđivanja kosti. Stomatolog odlučuje za svakog pacijenta ponaosob, da li su i koje opcije moguće. U većini slučajeva, neki deo sopstvene kosti (najčešće uzet sa kuka) poslužiće za transplantaciju na mesto ugradnje implanta. Alternativno se koriste i takozvani zamenici kosti („veštačke kosti“), sačinjene od materijala koji služe kao zamena za izgubljeno koštano tkivo.

Kada će implanti pomoći?

Moderna stomatologija pruža pacijentima mogućnost izbora između različitih metoda.

 • Da li je moguća ugradnja imlantata ako još uvek imam nekoliko sopstvenih zuba?
  Apsolutno! Implanti su skoro idealno rešenje. Nekoliko (minimum dva) implanata znatno poboljšava fiksiranje proteza.
 • Šta ako sam bez zuba?
  Život bez zuba je veliki teret sa više aspekata: Bez proteze lice izgleda usukano, govor je otežan, a žvakanje iziskuje veliki napor. Javljaju se neuhranjenost kao i razne bolesti organa za varenje. Socijalni aspekt isto igra važnu ulogu. Ljudi bez zuba se često osećaju marginalizovani od strane društva. Takvo stanje nije primereno nivou na kom se stomatologija danas nalazi, ali na žalost ovakva pojava je ne retko prisutna.

Novootkriveni kvalitet života

 • Bezbedni i čvrsto postavljeni „novi zubi” ne samo da pružaju zadovoljstvo već i podižu kvalitet života i zdravlja. Mnogi pacijenti su sa svojim novim jakim zubima povratili sigurnost i osećaju se atraktivnije – započinju novi život.

Mislite dugoročno!

 • Prilikom svakog razmatranja uvek treba izabrati dugoročno rešenje, a implanti su veoma dugotrajni. Dakle, kasnije varijante zamene ili proširenja proteze treba planirati već na početku lečenja. Osim toga, treba razmišljati o poteškoćama koje se mogu pojaviti kasnije (mora se uzeti u obzir i starenje), kao i o nezi i rukovanju protezom. Stoga se mora razmotriti svaka opcija koja se može prilagoditi situaciji, potrebama i očekivanjima svakog pacijenta ponaosob. Pre nego što se pristupi samom tretmanu neophodno je odvojiti vreme za konsultaciju i pravljenje detaljanog plana!

Implanti kao lek?

 • Kako implant pomaže ozdravljenju?
  Implant je obično napravljen od titanijuma ili legure titanijuma i ćelije koštanog tkiva ga gotovo uvek prihvataju bez problema. Čak se i pejsmejkeri i veštački zglobovi izrađuju od titanijuma!

Prirodi je potrebno vreme

 • Lečenje je prirodan proces koji se ne može ubrzati. Prvo će se u kosti pripremiti mesto koje će potpuno biti ispunjeno implantom, a zatim zatvoreno. Implant se u potpunosti integriše u kost. Ako se implant u potpunosti „primi“ sa sigurnošću se može nadograditi (opteretiti), te se konačna proteza može vezati za implant.
 • Na šta pacijent treba da obrati posebnu pažnju?
  Na odmaranje i higijenu. Kako se ne bi ometao proces zarastanja, naročito u prvim danima treba obratiti pažnju na sledeće:
 • ugrađeni implant se ne sme opterećivati, čak ni privremeno,
 • ne treba žvakati tvrdu hranu,
 • ne treba pušiti i
 • treba izbegavati naporne fizičke aktivnosti (sport NE).

Na kraju krajeva, postoji rana koja mora biti zaštićena. U nekim slučajevima, neophodne su i dodatne mere predostrožnosti, koje zubar treba da propi

Da biste izbegli infekciju, trebalo bi da

 • Oralnu higijenu upotpunimo blagim ali efikasnim tretmanima. Počev sa tečnostima za ispiranje usta (često antibakterijskim), posle nekoliko dana početi lagano i nežno čišćenje pomoću četkice za zube, prelaženjem preko mesta gde je postavljen implant, pažljivo uklanjajući naslage, kasnije se vratiti na uobičajeno održavanje oralne higijene pomoću četkice za zube (i to se u buduće NE SME NIKADA PROPUSTITI).
 • Svakako, nekim pacijentima to nije strano: Uspeh svakog ugrađenog implanta će na kraju zavisiti i od kvaliteta oralne higijene, odnosno od sprečavanja bakterijskih infekcija izazvanih zubnim naslagama. U potpunosti se moraju primenjivati preporuke za ličnu higijenu propisane sistemom zdravstvene zaštite, kao i mere koje odredi stomatolog i implantolog!

Postignite neophodnu oralnu higijenu…

 • Oralna higijena je preduslov za opstanak zubnog implanta!
  U zubnim naslagama žive mnogobrojne i različite bakterije. Dokle god se naslage redovno uklanjaju, pre nego što prouzrokuju štetu na zubima ili desnima, biološka ravnoteža u usnoj duplji je održana. Kada se u zubnim naslagama razmnože bakterije, stvoreni su uslovi za karijes i parodontopatiju. Infekcija, kao što je parodontopatija predstavlja veliki rizik za gubitak implanta!

Sredstva za održavanje oralne higijene

 • Obična četkica za zube: nije dovoljna (ni moderna električna) pošto ona ne zalazi između zuba! Konac za čišćenje zuba i međuzubna (interdentalna) četkica: oni su apsolutno neophodni (tu je i specijalni zubni konac za predeo oko implanta). Samo pomoću ovih sredstava možete ukloniti bakterijske naslage između zuba.

Koliko često treba vršiti kontrolu?

 • Periodične kontrole nakon ugradnje implanata određuje stomatolog (važno je jer je implant u ustima). Tada se pregleda okolina desni u predelu implanata i čvrstoća implanata. Ove preglede treba obaviti redovno, po preporuci stomatologa-implantologa, da bi se izvršilo „Profesionalno Čišćenje“ usta i zuba. Takvo temeljno čišćenje usta i zuba je neophodna investicija u dugovečnost zuba i implanata.

Koliko to košta?

 • Na formiranje cene tretmana implantima utiče više faktora, kao što su: proizvođačka marka implantnih sistema, modeli implanata, broj neophodnih implanata, postupci koje je neophodno izvesti pre ugradnje implanata…
 • Na žalost u Srbiji sistem zdravstvenog osiguranja ne pokriva lečenje u privatnim stomatološkim ordinacijama. Samim tim, pacijenti u potpunosti samostalno pokrivaju troškove lečenja.
 • Pacijenti koji imaju privatno osiguranje u nekoj stranoj državi, trebalo bi pre početka same intervencije, da konsultuju svoju osiguravajuću agenciju i pitaju koliko zdravstveno osiguranje subvencioniše troškove lečenja. Imajte na umu, lečenje implantima je uvek deo privatnog Ugovora između Vas i Vašeg stomatologa. Da li zdravstveno osiguranje pokriva troškove u celosti ili delimično, zavisi od tipa osiguranja koje ste sklopili sa osiguravajućom agencijom. Nadoknada troškova takođe zavisi i od cene ugovorenog implantnog sistema, koja može dosta da varira.
 • U Nemačkoj su od 1. januara 2005. donete izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju na osnovu kog, zdravstveno osiguranje pokriva sistem proteze oslonjene na implante. U tom slučaju zdravstveno osiguranje pokriva sav materijal, a pacijent plaća troškove ugradnje (rad).
 • Nadoknadu troškova pacijenti dobijaju srazmerno vrednosti tretmana koji je primenjen. Ne spadaju svi tretmani lečenja implantnim sistemima u uske kriterijume pokrivene obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Ko ugrađuje?

 • Gde mogu naći iskusnog stomatologa implantologa?
  U Srbiji, Implantologija još uvek ne postoji kao specijalizacija na stomatološkim fakultetima, tako da se usavršavanje iz oblasti implantologije uglavnom odvija putem postdiplomske edukacije u vidu kurseva i treninga. U evropskim zemljama, edukaciju organizuju mnogobrojna udruženja. U Nemačkoj je u toku proces izrade jedinstvenog plana i programa za sve EU zemlje (European Curriculum), na kojem radi ekspertski tim (European Committee) Evropskog Udruženja Dentalnih Implantologa BDIZ EDI. Načini usavršavanja se često razlikuju i kreću se od vikend kurseva do višemesečne obuke pohađanjem teorijske i praktične nastave. Iz tog razloga, 2010. godine u Novom Sadu osnovano je partnersko udruženje USSI EDI čiji je glavni cilj i zadatak usklađivanje nivoa edukacije sa EU standardima.

Sertifikacija

 • Sertifikacija
  Većina evropskih naučnih društava kao i strukovnih udruženja nastoji da dostigne što sveobuhvatniji i kvalitniji nivo obrazovanja. Trudite se da odaberete stomatologa koji poseduje sertifikat izdat po strogim kriterijumima, veliko iskustvo u ugradnji implanata (koje je moguće proveriti) kao i objavljene naučne radove.
 • Federacija dentalnih implantologa stomatologa (BDIZ EDI) sertifikate izdaje samo onim stomatolozima koji su prošli kvalifikaciju i koji poseduju veliko iskustvo, posebno pri ugradnji implanata. Članovi BDIZ EDI udrženja, čiji je od skoro pridruženi član i Udruženje stomatologa implantologa srbije (USSI EDI), posvećeni su podizanju kvaliteta usluge u stomatologiji, a posebno iz oblasti implantologije.

Kako da se pripremim za konsultacije?

 • Dobar implantolog obavezno ostavlja dovoljno vremena za konsultacije!
  Stečeno predznanje iz implantologije će vam olakšati razumevanje termina prilikom konsultacija i omogućiće Vam lakše formulisanje, možda nekih posebnih zahteva. USSI EDI priprema brošuru koja bi vam u mnogome sve to olakšala.
 • NE ZABORAVITE:
  Prikupljene informacije bazirane su po modelu prosečnog pacijenta. Svaki pacijent je vrlo poseban slučaj sa vrlo specifičnim karakteristikama koje su važne prilikom planiranja metode lečenja implantima (npr. zdravstveno stanje svakog pacijenta, starost,…) Ne plašite se da budete iskreni, neiskrenost može dovesti do naknadnih komplikacija. Svom implantologu obavezno naglasite ako pijete puno i često alkohol, ako ste strastveni pušač, ako ste često izloženi stresu ili ste imali neku vrstu „nervnog sloma”, i ako ne održavate redovnu higijenu usta i zuba.
 • Izabrali ste implante.
  ČESTITAMO! Mi poštujemo Vašu zainteresovanost i iz tog razloga uvek možete da nam se obratite.